2014. október 19., vasárnap

58- Szerelem a bűn árnyékában

Ösztönzőleg hat az emberre, mikor látja, hogy pozitív hatással van arra a személyre, aki neki az egyik legfontosabb a világon. Nancy hallgatott Bonniera és ő maga is elkezdte megírni az ő történetüket. Bepillantást enged egy másik hírhedt szerelmespár Sid és Nancy életébe. A botrányokkal teli szerelem, ami szintén messze túl nyúlik rövidke életükön. Úgy döntöttem ma nem a mi szereplőink napjairól, hanem az ő elődjeikről az eredeti szerelmespárokról beszélnék nektek. Úgy gondolom több, mint egy év után, már igazán ideje megtennem. 
Bonnie Parker 1929-ben pincérnőként
Bonnie és Clyde a történelem talán legmegosztóbb szerelmespárja voltak. Az ő közös történetük a Nagy Gazdasági Világválságban kezdődött az 1930-as években. 
Bonnie Elisabeth Parker egy átlagosnak már akkor sem nevezhető 19 éves lány volt,
megismerkedésük idején. Mérhetetlen tudásszomja volt, de az iskolában kifejezetten boldogtalan volt. Attól függetlenül, hogy írói tehetségét már igen korán felfedezték, sőt ő csinálta a hangulatot a politikai beszédek előtt saját verseivel, nem tudott ott igazán érvényesülni. Álmai, a Broadway csillogásáról és a híres íróvá válásról sosem valósulhattak meg.  Mindazonáltal mivel nem találta a helyét a kortársai között, mert gondolkodásmódjában, érettségében és műveltségében felülmúlta őket, egy nap ott is hagyta a kopott padokat. Egy nőnek abban az időszakban egyetlen "menekülési lehetősége" volt a társadalom és a csődközeli anyagi helyzetből, ha férjhez ment.  1926-ban, 16 évesen igen-t mondott a nem éppen szent életéről hírhedt Roy Thorntonnak, de 3 évvel később már külön is mentek, bár hivatalosan sosem váltak el, mert a férfit időközben le is csukták.
Clyde Barrow szintén nem a gazdag negyed elit gyermekeként látta meg a napvilágot 1909-ben. 15 éves korában tartóztatták le először az autókért bolonduló fiút, mert egy példányt "elfelejtett" visszavinni a kölcsönzőbe. 
[Egyébként autóimádatáról egy érdekes későbbi történet is hűen árulkodik:
„Amíg levegő lesz a tüdőmben, addig fogom ismételgetni Önnek, hogy micsoda nagyszerű autókat gyárt. Különösen akkor szerettem Fordot vezetni, amikor menekülnöm kellett. Tartós gyorsaságával és kifogástalan működésével felülmúlt minden kocsit, és bár az én ügyleteim szigorúan véve nem voltak törvényesek, akkor sem okozhat bajt, ha elmondom, hogy milyen nagyszerű autót készített a V–8-assal.”
Clyde egyik rabosítási fényképe

(Részlet Clyde Barrow Henry Fordnak írt leveléből)]
Másodjára akkor eszmélt rá, hogy a börtön ablakába nem süt be a nap, mikor bátyjával Buck-kal együtt lecsukták (kapaszkodjatok meg, mert akkora hihetetlen bűnt követett el, amiért természetesen jogos volt a börtön...) pulykát loptak. 
Bonnie és Clyde 1930 januárjában találkozott először egy baráti összejövetelen. A két fiatal közt szerelem szövődött első látásra. Ám a fiút ismételten lecsukták 2 hónappal a találkozásuk után. A lány azonban nem hagyta ezt annyiban, egyik látogatása során egy pisztolyt csempészett be a fiúnak. A terv sikerült, azonban Ohioban ismét rajtaütöttek és rács mögé tették 1932 februárjáig, míg az édesanyja ki nem harcolta a texasi kormányzónál a fia szabadlábra helyezését. Mr Barrow úgy tűnik Fortuna kegyeltje volt, mivel mindössze annyit kellett tennie, hogy ünnepélyes esküt tett, hogy nem tér többet a bűn útjára és nem tér vissza arra a földre. 
Buck és Blanche
Még abban a hónapban csatlakozott szerelméhez és pár hónapra egy harmadik taggal bővült bandájuk Raymond Hamiltonnal, akit 1933 novemberében egy texasi benzinkutas William David Jones váltott fel. Nem sokkal később, mint az az 1967-es sikertörténetből is kiderül a banda öt főre bővült azzal, hogy Clyde fivére Ivan (Buck) Barrow és felesége Blanchet is csatlakoztak. 
A bűnesetek abban az időszakban nem voltak ritkák és mivel a bűnügyi hírekben gyakran szereplő szerelmespár, amúgy is gyakran szerepelt a médiában többek közt beküldött fényképeikkel, így mindent igyekeztek rájuk kenni. A mai történészek előszeretettel állította be őket hidegvérű gyilkosoknak, amit a magam részéről azért erős túlzásnak neveznék. Tény, hogy a bandájuk 13 emberrel végzett "pályafutásuk" alatt, de ebből 2 száradt Clyde lelkén, és Bonnién egy sem. 
A sajátos "családban" a Barrow bandában rendszeres konfliktusok folytak, amik általában Blanchet szigorú vallásos neveltetéséből valamint Bonnie független, makacs, szókimondó természetéből adódtak. 
1933 júliusában a rend őrei azt hitték óráik meg vannak számlálva, mikor meggyilkolták Buck-ot és Blanche-ot kézre kerítették, de a híres/hírhedt párosnak akkor is sikerült elmenekülniük. 
A szerelmespár 1933-ban
1934-ben viszont elkövették életük egyik legnagyobb baklövését, mikor visszatértek Clyde volt börtönébe Texasba, hogy kiszabadítsanak négy foglyot, akik közül három csatlakozott is hozzájuk. Ekkor lett a kultfilmben megjelenített Frank Hamer is érintett az ügyben, aki texasi ranger volt akkoriban.
Az új bandatagok közt volt Henry Methwen is, aki egy évvel később meggyilkolt két benzinkutast, valamint az ő apja volt az, aki csapdába csalta a szerelmespárunkat, s így a halálukat okozta. 
1934 május 23.-án Bonnie és Clyde kettesben kocsikázgattak. Bonnie egy szendvicset majszolgatott éppen, mikor meglátták Methwen apját is, aki leintette őket, s amikor megálltak a bokorban várakozó katonai csoport tüzet eresztett rájuk. Clyde azonnal meghalt, mikor egy golyó kis híján letépte a fejét, Bonnie viszont ezt túlélte, s mikor ezt Hamer az ügy vezetője észrevette, közvetlen közelről fejbe lőtte az akkor 24 éves lányt.
Bonnie és Clyde már életében híressé váltak, s halálukkal legendává lettek. Az ereklyevadászok már a legyilkolásuk után egy órával megrohamozták a szitává lőtt autót, s megpróbáltak vinni mindent, ami belőlük maradt. Clyde ujját le akarták vágni, Bonnie véres ruháját és szaxofonját, s mindent, ami mozdítható volt. Kérésükre fittyet hányva 2 különböző dallasi temetőbe helyezték őket végső nyugalomra, de szerelmük örök legendaként messze túlélte rövid kis létüket. 
A 150 lövéssel megsorozott utolsó autó ma már kiállítási tárgy
Sid Vicious és Nancy Spungen

És ki volt a másik híres említett szerelmespár, akit a bejegyzés elején említettem, valamint kik a mostani Sid és Nancy? Megtudhatjátok legjobb barátnőm most indított blogjából, ami remélem sokatok figyelmét szintúgy felkelti, mint Bonnie világa. http://nancyelete.blog.hu/





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése