2015. február 17., kedd

67.- A szürkéről feketén-fehéren

Előre szólok, ha elvakult és feltétlen rajongója vagy a Szürke 50 árnyalatának, akkor nem biztos, hogy értékelni fogod ezt a bejegyzést. Ez az én véleményemet tükrözi, amivel vagy egyetért valaki, vagy nem.

A történetet már az is tudja, aki sem a filmet nem látta, sem a könyvet nem olvasta. Adott a már-már irrealisztikusan naiv, szűz egyetemista lány, aki megismerkedik Christiannel a milliárdos, elmebeteg ficsúrral. A két fiatal rájön, hogy hiába nincs semmi hasonlóság köztük, teljesen más világból jöttek, de belebolondulnak a másikba. Szürke (vagy Christian) hajlandó belevágni az Anastasiával való kapcsolatba a saját feltételei szerint és beteges szexuális szokásaival vezeti be szerelmét az "intimitás" legmélyebb bugyraiba. Hiába van neki meg látszólag mindene: pénz, siker, család, szerető barátnő, akkor is meg kell küzdenie a saját démonaival.

Nos, a magam részéről amikor ez a könyv megjelent, nem tudtam felülkerekedni a kíváncsiságomon és elolvastam. Bevallom őszintén nagyobb durranásra számítottam. Két sablonkarakter jött velem szembe, akik szexuális defektjeiket szerelem néven próbálják kiélni. Ezen semmi csodálkozni való nincs, nem fogom a szentet játszani, hogy "Úristen! Pornográfia!" Igazából ez a része érdekelt a legjobban a könyvnek és mivel valamilyen szinten műfajteremtő trilógiáról beszélünk, ezért, ha akartam volna sem lett volna más választásom, mint legalább az első részt elolvasni.

Elég egyértelmű volt, ha már Bestseller lett az egész sorozat, akkor egy agyon-promózott kasszasikert  is fognak belőle gyártani, amelynek a sorsa már meg volt írva azelőtt, hogy a mozikba került volna. (Ráadásul pont Valentin napon, hogy többszöröse legyen a forgalom is. Igazán ügyes...)

A történetről reálisan:
Ha legalább 50 cikket nem olvastam el az elmúlt napokban erről az adaptációról, akkor egyet sem. A felhozatal elég vegyes, de ahogy észreveszem, a közvélemény inkább a negatívumok felé hajlik. Mert hiába hozott eszméletlen mértékű bevételt, a filmkritikusok szidják, mint a bokrot, a kielégületlen nők és férfiak pedig továbbra is istenítik függetlenül attól, hogy elvileg eléggé színvonaltalan "alkotásról" beszélünk. Belenéztem a film pár nyilvánosságába hozott részletébe és egyszerűen nem tudtam felspannolni magam, hogy az életem árán is bejussak a moziba elsők közt megnézni. A színészi játék miként-je hagy némi kivetnivalót maga után. Christian Grey-t egy szakállas hat évesnek tűnő valaki alakítja, akiről azt nem lennék hajlandó elhinni normál esetben, hogy valaha nézett  már pornót, nem ám azt, hogy bárkit ki- (vagy le-) bilincselne. Ámde Ana-ra komolyabb kritikát nem tudnék megfogalmazni. A csendes-unalmas-visszahúzódó karakterre nem hiszem, hogy találhattak volna jobb színésznőt, tehát egy pacsi azért mégiscsak jár az Álomgyárosoknak.

Ami nekem a leghiteltelenebb az az, hogy próbálják úgy előrevetíteni a dolgokat, mintha Happy End lenne ennek a vége. Az ő románcuk (kis túlzással) még valahol reális is lehetne, de hosszútávon előre látható, hogy két olyan ember, akiknek ennyire más életszemlélete van nem fogja bírni élete végéig a másik mellett. Mert voltaképp mire megy ki ez az egész? Elhitetni a nőkkel, hogy igenis hagyjuk magunkat elnyomni,mert rá fogunk döbbenni, hogy mennyire mocskosul imádunk a báb szerepében tetszelegni.
Ha ez a valóság lenne, akkor a végén Szürke a sitten kötne ki, Ana pedig a dili- vagy a hullaházban.
A nők hajlamosak elhitetni magukkal az 50 árnyalattól elborult szürkeállományukkal, (tudom, szóvicc, és borzasztó, de idevágó :)) hogy ők igenis vágynának egy ilyen pasival lenni, aki gazdag, megvan mindene és "kissé" perverz. Egyébként a legkevésbé sem.
Vannak a pénzhajhász plázamacák, akik halál jól ellennének a Prada cipővel, a Gucci napszemüveggel, meg a Csitabundájukkal és váll rántva elfogadnák ezeket a dolgokat.
De (hadd engedjek meg magamnak ezen a ponton némi naivitást) a normális nő érzelmi biztonságra vágyik, szeretetre, törődésre és (prűdeknek szemet eltakarni) normális szexualitásra.

Messzemenő konzekvenciákat levonni nem egyszerű úgy, hogy még csak az első részt dobták a piacra és még azt sem láttam. Hiába 18-as filmről van szó, jó belegondolni, hogy milyen elképzeléseket fognak ezek a dolgok belenevelni a mai serdülő, szexuális életüket még nem megkezdő, esetleg annak hajnalán lévő fiatalokba. Oké, felnőtt filmek eddig is voltak, de egyik sem volt ennyire nagydobra verve.
Mindezekkel együtt én is be fogok ülni a filmre és ítélkezni fogok, hogy tetszik-e, vagy sem. Valamint kíváncsian fogom várni a további felháborodásokat, és a fanatikusok agymenéseit, amellyel (véleményem szerint) drasztikusan nőni fog a szexuális balesetek és a pszichológusnál valló emberek aránya..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése